Open kerk-zijn: de leuze voorbij

Panelgesprek o.l.v. Vic Mees 

04 juni 2021 : 20.00 – 22.00

Ach waren de versoepelingen een week eerder ingegaan, we zouden u van harte uitnodigen op onze site voor een resem aan activiteiten. Het mag <nog> nietDaarom nemen we het op en kunt u dit gesrek in uitgesteld relais terugkijken op ons youtubekanaal:

Aan de vooravond van de Open kerkendagen (5-6 juni), geven we het woord aan drie bijzondere gasten. Samen met hen denken we na over wat ‘Open Kerk zijn’ betekent en hoe we dit vertalen in visie en werking. We nemen daarbij onze eigen situatie op de Brabantse Olijfberg onder loep. Op deze site delen religieuze, sociale en culturele spelers niet alleen een plek maar schrijven ze ook mee aan een gemeenschappelijk verhaal met een open blik op de stad.

De panelleden

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich – als wandelaar, auteur, vertaler en tentoonstellingscurator – op het snijvlak van landschappen, allerlei vormen van erf­goed, artistieke expressie en natuurbele­ving. Jarenlang was hij als docent verbonden aan de opleiding Architectuur (PXL Hasselt-Diepenbeek), Cultuurmanagement (U Antwerpen) en het Raymond Lemaire International Centre for Conservation (KU Leuven). Vandaag is hij freelance docent bij Amarant, Avansa en Davidsfonds. Onlangs vertaalde hij het literaire essay Ode aan het wandelen en Over stilte van de Franse antropoloog David Le Bre­ton.

 Philippe Lemineur is architect en behaalde een masterdiploma in monumenten- en landschapszorg. Sinds 2003 is hij actief bij Origin architecture & engineering, een architecten- en ingenieursbureau dat specifiek op onroerend erfgoed werkt. Naast zijn functie als projectarchitect is hij sinds 2012 partner. Sinds 2010 is hij ook docent in de opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert zowel praktische vakken als de theorie van herbestemming in een erfgoedcontext

Jonas De Maeyer is achitect en stedenbouwkundige. Na enkele jaren te hebben gewerkt, begon hij zich meer toe te leggen op onderzoek, o.a. bij Parsons The New School for Design (NY). Daarbij focust hij vooral op buurtverandering, gentrificatie en stedelijke ongelijkheid. Hij was co-auteur van ‘over de rand’, een onderzoeksproject van OMGEVING over de stedelijke rand van Gent. Tevens is hij medeoprichter van Heim, een initiatief dat zich bezig houdt met de stedelijke integratie van nieuwkomers. Bij Endeavour – hack the city,  https://endeavours.eu/ richt hij zich op onderwerpen als huisvesting, stedelijke transitie, en hoe het menselijk gedrag interageert met de ruimtelijke context. Sinds 2019 coördineert hij het binnenhalen van projecten voor Endeavour.

Zaterdag en zondag is de kerk GEWOON OPEN voor bezoek

VRIJ BEZOEK

5 juni 2021 : 10.00 – 16.00 / 6 juni: 13.00 -16.00

Laat u tijdens een bezoek verrassen door een woord, een lied, muziek … Het licht dat de glasramen binnenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *